Wednesday, 13 June 2012

Pemalsuan Gambar Oleh Soviet - 8 Gambar

Sebelum wujudnya komputer apatah lagi perisian Adobe Photoshop, telah ada manipulasi gambar di zaman Soviet atau Era perang Dunia Ke 2 . Persoalannya adakah gambar-gambar masa lalu asli atau di manipulasi? dan yang paling utama media telah di tipu oleh gambar yang di manipulasi ini  Gambar di atas kiri menunjukkan Stalin dan askarnya sedang berjalan dan gambar kanan menunujukkan seorang tenteranya telah 'di hilangkan' dan gambar sebelah kanan telah di siarkan pada akhbar. Kenapa di hilangkan orang itu? Sebab ia telah di hukum bunuh. Ini gambar Lenin sedang berucap di pinggir bandar dan pihak Soviet merasakan audien yg mendengar pidato  Lenin sangat sedikit sehingga mereka melakukan ...

 ..penggandaan audien. Ia bertujuan supaya pembaca akhbar Soviet terkesan dengan kehadiran 'ramai' orang  yang mendengar ucapan Lenin.


Kelihatan Stalin sedang berjalan dan gambar kiri menunjukkan seorang tentera Soviet menunjukkan jalan pada Stalin. Adakah Stalin boleh di tunjuk jalan oleh seorang tentera biasa? Maka di hilangkan orang itu. Maruah pemimpin agung Soviet perlu di jaga.


Gambar di atas menunjukkan Lenin dan isterinya duduk di tengah di kelilingi para petani dan anak-anak mereka. Tapi tidak lama setelah gambar ini di rakam, banyak para petani telah di bunuh kerana mereka punyai wang yang banyak tapi tidak mahu bersedekah pada jiran yang miskin dan...

 ...sehingga gambar ini di siarkan semua yang di bunuh di hilangkan dalam gambar termasuk anak anak mereka.


 Kelihatan dua gambar di atas ada beberapa perbezaan, pihak Soviet menggantikan papan tanda kedai 'Jam-Emas-Perak' dengan 'Perjuangan Menghasilkan Kemerdekaan'. Juga bendera telah di ubah dari warna merah menjadi 'Runtuhlah Empayar'.


 gambar atas adalah gambar asli dan yang di bawah telah di edit. Dua orang telah hilang dan mereka telah di bunuh. Gambar yang bawah menjadi gambar rasmi.


p/s : hebat sekali manipulasi yang di lakukan tanpa menggunakan komputer dan semestinya ia di lakukan tangan2 yang berbakat.

sumber : http://www.jelajahunik.us


No comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...